Adviseer het luchtvaartfotografie bedrijf

Een bijzonder inspirerende praktijkopdracht uit de luchtvaartpraktijk voor leerlingen die het op het vmbo natuurkunde en wiskunde volgen. Werken aan een ‘echt’ probleem en direct het geleerde toepassen in de luchtvaartpraktijk.

Het luchtvaartfotografie bedrijf wil nieuwe zware fotoapparatuur gaan gebruiken en schaft een professionele camera aan. Het gewicht van de camera veroorzaakt op een bepaalde positie in het vliegtuig, een moment. De leerlingen berekenen dit moment en geven het bedrijf een advies hoe en waar ze die nieuwe apparatuur het beste in een vliegtuig kunnen assembleren.

Tevens gaan ze aan de slag met operationele zaken, zoals de invloed van het weer op de start en landing en staan we stil bij het ontstaan van draagkracht. Tijdens de start of landing met zijwind wil het vliegtuig (net als de weerhaan op een kerktoren) de neus verplaatsen in de richting van de wind. Hierdoor wil het vliegtuig zich zijdelings van de startbaan verplaatsen.

Aan de hand van prestatie tabellen van het sportvliegtuig gaan de leerlingen de windhoek bepalen t.o.v. de startbaan. Aan de hand van het actuele weerbericht.

(theorie krachtenevenwicht, -ontbinden)

De leerlingen ontvangen een werkboek (met vragen) een logboek, reflectie en evaluatieformulier (LOB) en gaan op excursie naar de luchthaven en naar het mbo.

Grofweg zullen de volgende stappen worden doorlopen om de opgave uit te voeren:

 1. Bezoek panoramadek op luchthaven Rotterdam
 2. Ontvangen van de opdracht / presentatie Aeroplane Cruise Rotterdam (ACR)
 3. Kennisontwikkeling krachtevenwicht / massabepaling (nadruk op camera) 
 4. Operationeel gedeelte 1. Algemeen take off en landing
 5. Operationeel gedeelte 2. Invloed weer op de vlucht
 6. Informatie verwerken door leerlingen tot presentatie
 7. Excursie mbo (LOB)
 8. Presentaties aan ACR en docent (en)
 9. Vlucht over Rotterdam en school.

Geschikt voor:

 • Vmbo bovenbouw (natuurkunde / wiskunde)
 • Vmbo onderbouw als oriëntatie profielkeuze

Er zijn kosten voor de school. Meerdere klassen kunnen meedoen. Dit is inclusief theoriemateriaal, excursie luchthaven en mbo en vlucht voor 3 leerlingen over Rotterdam.